Het onderhoud van wol

Sjaal, wol-jacquard

Door een wollen LANA Sjaal goed te onderhouden, kun je er jarenlang plezier van hebben, zonder aan kwaliteit in te boeten. Wol is supersterk maar als je het wast, heeft het wel een beetje extra aandacht nodig. Neem daarom de volgende aandachtspunten in acht.

Voor het wassen van je wollen sjaal gebruik je bij voorkeur een wolwasmiddel zonder enzymen. Enzymen kunnen namelijk de keratine eiwitten waaruit wol is opgebouwd, aantasten. Heb je een bad, maak er gebruik van! Leg de wollen sjaal in het bad en dep hem rustig in het water met wasmiddel en spoel na met schoon water. Knijp na het wassen de wollen sjaal voorzichtig uit. Vervolgens kan de sjaal onder een vochtige doek worden geperst, om beschadiging en vormverlies te voorkomen. Voor het beste resultaat breng je de sjaal zo voorzichtig en goed mogelijk in vorm en laat de sjaal liggend drogen.

Pas op met…!
De wollen sjaal nooit warmer dan 30 graden wassen, niet in de week laten staan en centrifugeren vermijden. Bij wol bestaat het gevaar dat deze gaat vervilten door de blootstelling aan vocht, warmte, wrijving en druk tijdens het wassen.
De vezels vervlechten als het ware met elkaar. Vermijd een alkalisch wasmiddel omdat deze de wolvezels aantast of oplost. Wol nooit uitwringen en liefst niet strijken;  de wol schroeit namelijk makkelijk door een (te) heet strijkijzer. Stoom uit het strijkijzer maakt bovendien de wol minder veerkrachtig.

Bron: www.watmooi.nl